Ακολουθήστε μας:

ΠΑΣ Λαμία

Σαν σήμερα: 11 χρόνια από την αρχή του τέλους!

Έντεκα χρόνια από μία εκ των πιο «μαύρων» σελίδων της ιστορίας της Λαμίας, συμπληρώνονται σήμερα, 22 Απριλίου. Ο λόγος για τον μαθηματικό υποβιβασμό στη Δ’ Εθνική κατηγορία το 2009, όπου ουσιαστικά σηματοδότησε την πλήρη απαξίωση του συλλόγου και τον υποβιβασμό για δεύτερη φορά στην ιστορία του στα τοπικά πρωταθλήματα.

Σαν σήμερα, την 22α Απριλίου του 2009, οι «κυανόλευκοι» γνώριζαν οδυνηρή ήττα μέσα στο ΔΑΚ από τον Μακεδονικό με σκορ 3-2 για την 33η αγωνιστική του Βορείου ομίλου της Γ’ Εθνικής. Η ήττα αυτή είχε ως αποτέλεσμα, η ομάδα μας να «κολλήσει» οριστικά στην πεντάδα του υποβιβασμού και να… χάσει το τρένο μαζί με τους ΠΑΣ Πρέβεζα, Εθνικό Κατερίνης, Αναγέννηση Άρτας και Ένωση Θράκης, τη στιγμή που Αναγέννηση Σερρών, Φωκικός και Θερμαϊκός παρέμεναν στο +4 από την επικίνδυνη ζώνη και έσωζαν την παρτίδα.

Κι όμως, μια Λαμία… διαλυμένη και με δεκάδες προβλήματα, είχε καταφέρει να «χτυπήσει» στα ίσα την παραμονή της, χάνοντας την μία στροφή πριν το τέλος. Και μάλιστα, καταθέτοντας ψυχή μέσα στο γήπεδο, απέναντι στους προκλητικότατους Θεσσαλονικείς.

Το χρονικό

Με τον Αλέξη Κούγια να έχει αποχωρήσει λίγους μήνες νωρίτερα από την ΠΑΕ, έχοντας ουσιαστικά… διαλύσει το σύλλογο, η διοίκηση του Νίκου Χαλκιά έκανε τα αδύνατα – δυνατά για να ξανά «χτίσει» το σύλλογο. Με τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που είχαν απομείνει στο ρόστερ, γηγενείς παίκτες και μεταγραφές που μπορούσε να σηκώσει το ταμείο της ΠΑΕ.

Η Λαμία «φορτώθηκε» δύο μηδενισμούς για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Παναιτωλικό και το εντός με τον Πυρσό Γρεβενών, αφού ο Αλέξης Κούγιας είχε πάρει στην Παναχαϊκή τα δελτία των ποδοσφαιριστών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομάδα να «κατέβει» στα παιχνίδια και έσωσε την παρτίδα στο παρά πέντε και πριν ο τρίτος μηδενισμός τη στείλει πρόωρα στην παρακάτω κατηγορία.

Με αυτό το background λοιπόν, έδωσε μάχη για να παραμείνει στην κατηγορία, «κυνηγώντας» ουσιαστικά τον Θερμαϊκό, λίγες στροφές πριν το φινάλε. Μόνο που σε αυτό τον «πόλεμο» ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης είχε… σύμμαχο τον συμπολίτη Μακεδονικό.

Δυναμιτίζοντας το κλίμα πολλές ημέρες πριν το παιχνίδι με τον Μακεδονικό στο ΔΑΚ, οι δύο σύλλογοι της συμπρωτεύουσας, προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την ομάδα μας, με διάφορες καταγγελίες και διαρροές στον Τύπο της Θεσσαλονίκης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα στο γήπεδο την ημέρα του αγώνα να είναι τεταμένη ώρες ακόμα πριν το παιχνίδι…

Το παιχνίδι

Ακόμα κι έτσι, η Λαμία «κατάπιε» τον Μακεδονικό εντός αγωνιστικού χώρου. Οι «κυανόλευκοι» έκαναν εμφάνιση ομάδας που έκανε πρωταθλητισμό, σπαταλώντας ένα τσουβάλι ευκαιρίες και τον ΔΑΚ… έγειρε. Προηγήθηκαν στο 37′ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γιαρόσιεβιτς, ισοφαρίστηκαν από το πουθενά στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με τον Κατσαρό και ξανά προηγήθηκαν με τον Πετρόφ στο 51ο λεπτό.

Σταδιακά, με τους «κυανόλευκους» να δίνουν μέτρα στους φιλοξενούμενους, αφού είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν, οπισθοχώρησαν στα τελευταία λεπτά και εκεί ήρθε η απόλυτη ψυχρολουσία Αρχικά, στο 85′ ο Ναζλίδης με μακρινό σουτ ισοφάρισε, ενώ στο 93′ και σε κόντρα επίθεση, ο Κόσογλου έβαλε… ταφόπλακα στις ελπίδες και έστειλε την ομάδα μας στη Δ’ Εθνική. Στο ενδιάμεσο δε, ο Γιαρόσιεβιτς είχε σπαταλήσει μοναδική ευκαιρία να ξανά δώσει προβάδισμα στη Λαμία με χαμένο τετ-α-τετ στο 88ο λεπτό.

Μέσα σε όλα αυτά, οι «κυανόλευκοι» είχαν δικαιότατα παράπονα για τη μη αποβολή του Σαμαρά στη φάση του πέναλτι στο 37′, αφού ναι μεν καταλογίστηκε η ανατροπή του Γεωργίου, δεν δόθηκε ωστόσο κίτρινη κάρτα που θα ήταν η δεύτερη και θα άφηνε τους Μακεδόνες με δέκα παίκτες για περίπου 50 λεπτά.

Η σύνθεση της Λαμίας: (Λεωνίδας Γαρδικιώτης): Κόσογλου, Δασκαλάκης, Κωστής Π. (69’ Μαντζιούρας), Βιτζέκας, Χουλιάρας, Πετρόφ (82’ Μήτρου), Μεϊντής, Μεσιακάρης, Γεωργίου, Σόμπτσιακ (63’ Σιδηρόπουλος), Γιαρόσιεβιτς

Τα… καραγκιοζιλίκια του Μακεδονικού

Ειπώθηκε και παραπάνω, πως το κλίμα τις προηγούμενες ημέρες της αναμέτρησης είχε δυναμιτιστεί από πλευράς φιλοξενούμενων, με αποκορύφωμα την ημέρα του αγώνα. Η συμπεριφορά της αποστολής του Μακεδονικού ήταν γενικότερα «εμπρηστική» προς τον κόσμο, με αποτέλεσμα τα αίματα να ανάβουν συχνά – πυκνά.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος της ομάδας της Θεσσαλονίκης, χωρίς να διευκρινιστεί η ιδιότητα του στο φύλλο αγώνα, είχε παρακολουθήσει το παιχνίδι από τον πάγκο. Μετά τη λήξη του ματς δε και με την πρόφαση πως ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί έξω από τα αποδυτήρια, οι παίκτες του Μακεδονικού είχαν κάτσει στη σέντρα του γηπέδου, αρνούμενοι να αποχωρήσουν. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να δημιουργηθεί ακόμα πιο… εμπόλεμη κατάσταση, την ώρα που ο τεχνικός τους Γιώργος Μαραντάς άνοιγε διάλογο με τους οργανωμένους, απαντώντας στα γαλλικά.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό της… σουρεάλ κατάστασης ήταν οι ανακοινώσεις Μακεδονικού και Θερμαϊκού μετά το τέλος του παιχνιδιού, όπου αλληλοσυγχάρηκαν δημόσια για το «επίτευγμα» του υποβιβασμού της Λαμίας.

Ο δε πρώτος μάλιστα έκανε λόγο για επίθεση στην αποστολή του, κροτίδες στον αγωνιστικό χώρο και τα αποδυτήρια και αντεθνικά συνθήματα.

Η «μαύρη» συνέχεια…

Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή σε όλους μας. Με τα χίλια ζόρια, εν μέσω καθολικής απαξίωσης και διοίκησης πρωτοδικείου, η Λαμία έγινε σάκος του μπόξ στο πρωτάθλημα της ερχόμενης σεζόν στη Δ’ Εθνική, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί πρόωρα και να καταλήξει στο τοπικό πρωτάθλημα.

Κι όλα αυτά, έχοντας -εκτός των άλλων- να αντιμετωπίσει και τους εντός Φθιώτιδας «εχθρούς» της, που για τους δικούς της λόγους δεν σεβάστηκαν την ιστορία της.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Θανάσης Καραχάλιος, Παύλος Σφέτσας

0
0
votes
Article Rating
Subscribe

Notify of

guest



0 Comments


Oldest

Newest
Most Voted

Inline Feedbacks
View all comments

Καντε κλίκ για σχόλιο
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

ΠΑΣ Λαμία