Ασχέτως με τον χρόνο που απαιτείται και την όλη διαδικασία, το video editing σε αθλητικά γεγονότα μπορεί να γίνει μια συναρπαστική διαδικασία. Αφενώς γιατί εξ’ ορισμού είσαι «αναγκασμένος» να παρακολουθήσεις ολόκληρο το παιχνίδι και αφετέρου γιατί δίνεις την δυνατότητα στον κόσμο να… συμμετέχει επίσης. Του μεταφέρεις την δράση.
Είναι γεγονός πως η βιντεοσκόπηση είναι η μισή δουλειά. Πριν «ανέβει» ένα βίντεο στο διαδίκτυο απαιτείται αρκετή ώρα σκληρής δουλειάς και μοντάζ, προκειμένου το περιεχόμενο να είναι υψηλής ποιότητας. Είναι αντιληπτό λοιπόν, πως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις καλύτερες τεχνικές για editing σε αθλητικά γεγονότα, αν θες το αποτέλεσμα να είναι κορυφαίας ποιότητας.
Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε παρακάτω οκτώ tips και τεχνικές που θα κάνουν το editing ακόμα καλύτερο.
1. Διάλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα
Έχε στον νου σου πως η πλειοψηφία των προγραμμάτων που προσφερόνται δωρεάν, ή επί πληρωμή στο ίντερνετ, έχουν συνήθως και μια σειρά από διαθέσιμα εργαλεία. Για αυτό μην επιλέξεις με βάση τις δυνατότητες τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι έξτρα λειτουργίες θα σε μπερδέψουν παραπάνω και δεν θα κάνεις σωστά την δουλειά σου.
Αν το μπάτζετ σου είναι περιορισμένο, ένας δωρεάν video editor (όπως για παράδειγμα ο video editor by InVideo) μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ καλή επιλογή. Τα περισσότερα προγράμμα προσφέρουν ούτως, ή άλλως όλες τις δυνατότητες που χρειάζεσαι για να μοντάρεις έναν αγώνα. Το μόνο σημαντικό είναι να αφιερώσεις χρόνο, να το δουλέψεις και να το μάθεις όσο το δυνατόν περισσότερο.
2. Κράτα την ουσία στα βίντεο σου
Με το διαδίκτυο να έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, η αλήθεια είναι πως η προσοχή μας αποσπάται πολύ πιο εύκολα πλέον. Οι άνθρωποι δεν συγκρατούν πληροφορίες όπως παλαιότερα. Τι σημαίνει αυτό; Πως είναι απαραίτητο τα βίντεο σου να είναι μικρά και περιεκτικά, προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των θεατών. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για βίντεο που αφορούν αθλητικά γεγονότα.
Σημασία σε τέτοιου είδους βίντεο, είναι ο θεατής στο ελάχιστο χρόνο που θα αφιερώσει για να δει το βίντεο, να λάβει όλες τις απαιραίτητες πληροφορίες. Για αυτό και έχει σημασία να του της προσφέρεις χωρίς πολλά «έξτρα». Πίστεψε μας! Σε αυτό θα σε βοηθήσει και η εγγραφή όσο το δυνατόν περισσότερων βίντεο κατά την διάρκεια του αγώνα, προκειμένου στο μοντάζ να έχεις και περισσότερες επιλογές.
3. Χρησιμοποίησε εισαγωγή & επίλογο
Ένα βίντεο με αθλητικό περιεχόμενο έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο. Να μεταφέρει στον θεατή όλα όσα έγιναν στο παιχνίδι. Για να κρατήσεις λοιπόν το ενδιαφέρον του θεατή «ζωντανό» μια πολύ καλή ιδέα είναι να του πασάρει «υποσηνείδητα ερεθίσματα». Μια πολύ καλή ιδέα είναι για παράδειγμα η χρησιμοποίηση μικρών κλιπ ως εισαγωγή και εξαγωγή, ώστε να τραβήξεις το ενδιαφέρον του θεατή. Αν για παράδειγμα το βίντεο σου αφορά μηχανές, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ξεκινώντας ένα σταθερό πλάνο από εντυπωσιακή λήψη.
4. Σταθεροποίησε τα πλάνα σου
Δεν υπάρχει τίποτα πιο… απροσανατολιστικό από ένα πλάνο που φαίνεται πως έχει τραβηχτεί κατά την διάρκεια σεισμού -εκτός πια κι αν αυτή είναι η τεχνική που χρησιμοποιείς. Αυτό που θέλουμε να σου δώσουμε να καταλάβεις με το παραπάνω, είναι πως η σταθερή και ευκρινής εικόνα είναι δύο πράγματα που σε βοηθάνε να εστιάσεις στο θέμα που θες να τραβήξεις.
Ακόμα κι έτσι πάντως, είναι γεγονός πως κάποια «σταμπιλαρισμένα» πλάνα κάποιες φορές είναι σκέτη… αποτυχία. Αν για παράδειγμα δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός και η κάμερα δυσκολεύεται να βάλει στο πλάνο τα πράγματα που εστιάζεις, τότε το αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι μια σκέτη αποτυχία. Η συμβουλή μας σε αυτή την περίπτωση είναι η… μέση λύση. Προσπάθησε όταν ο φωτισμός δεν είναι επαρκής να μην εστιάζεις στο 100%.
5. Δώσε έμφαση στην δράση
Να μιλήσουμε ειλικρινά; Τον θεατή δεν τον ενδιαφέρει τι έχεις περάσει εσύ, τι λένε οι «παρατρεχάμενοι», ή πόσο δύσκολο σου είναι να τραβήξεις ένα βίντεο. Αυτό που θέλει, είναι να δει την δράση στο γήπεδο. Για αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κόψεις στο μοντάζ όλο το «άχρηστο» υλικό. Για παράδειγμα τις μεγάλες συνεντεύξεις, τους διαλόγους που υπάρχουν και τις παύσεις στις δηλώσεις. «Ψαλίδισε» τα, κάνε έντιτ και χρησιμοποίησε fades για να τα μικρύνεις. Το θέμα είναι να κρατάς την ουσία. Αυτό ενδιαφέρει τον θεατή, όχι το πόσο μεγάλο είναι το βίντεο σου.
6. Βάλε μουσική στο υλικό σου
Είναι δεδομένο πως αν χρησιμοποιήσεις μουσική πάνω στα βίντεο σου, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να βγει δύο φορές καλύτερο, από ότι με τον φυσικό του ήχο. Πόσο μάλλον αν χρησιμοποιήσεις τον κατάλληλο ήχο, στο κατάλληλο σημείο. Και ένα πολύ καλό tip που θα σε βοηθήσει σημαντικά, είναι πάνω στο βίντεο να μοντάρεις και τον ήχο. Θα σε βοηθήσει πολύ να κρατήσεις την προσοχή του θεατή και να μην τον κουράσεις…
7. Γράψε σε πολλά FPS για slow motion
Το να χρησιμοποιήσεις slow motion σε ένα αθλητικό event προκειμένου να βάλεις στο τελικό σου βίντεο b-rolls, είναι μια πολύ καλή ιδέα. Όταν μιλάμε για έναν αγώνα, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσικό, όταν υπάρχει στο βίντεο slow motion. Για αυτό, θα σου είναι χρήσιμο να καταγράψεις κάποια πλάνα σε υψηλό frame rate, αφού στην default λειτουργία το αποτέλεσμα ποιοτικά διαφέρει πολύ.
Έχε πάντως υπόψιν σου πως όταν καταγράφεις κάτι σε υψηλά frame rate, είναι πιθανό στο τέλος η ποιότητα να μην είναι ίδια. Για το λόγο αυτό, μην το παρακάνεις. Όλα με μέτρο.
8. Κόψε τα έξτρα στα πλάνα
Τα «φτωχά» transitions περνάνε στο υποσηνείδητο του θεατή το ίδιο αρνητικά, όσο ο κακός ήχος. Μια από τις πιο εύκολες μεταβάσεις που μπορείς να κάνεις από κλιπ σε κλιπ, είναι κόβωντας το βίντεο σου πάνω στην δράση. Όταν το αντικείμενο σου βρίσκεται σε κίνηση και έχει όλη την προσοχή του θεατή του, μπορείς σταδιακά να ξεκινήσεις το transition στο επόμενο κλιπάκι, χωρίς να το καταλάβει κανείς. Είναι και αυτή μια πολύ απλή, αλλά καλή ιδέα.
Συμπέρασμα
Ελπίζουμε τα παραπάνω tips να σε βοηθήσουν αν κάνεις έντιτ σε αθλητικά βίντεο. Να θυμάσαι βέβαια πως η εξάσκηση -όπως ισχύει και με τους αθλητές- σε κάνει πάντα καλύτερο. Το μοντάζ απαιτεί κάποια skills που δεν τα έχουν όλοι. Το να πετύχεις λοιπόν το τέλειο αποτέλεσμα, απαιτεί μια καλή στρατηγική στο edit και τεχνικές που ήδη γνωρίζεις πως χρησιμοποιούνται.
Να θυμάσαι πάντα πως ο σκοπός σου είναι να δώσεις στον θεατή ένα αποτέλεσμα, με τα συμβάντα όπως έγιναν!
0
votes
0 Comments
Most Voted