Ακολουθήστε μας:

ΛΑΜΙΑ ΟΛΕ

Όσα δεν γνωρίζατε για τους διαφορετικούς τύπους γηροκομείων

Το γηροκομείο είναι ένα μέρος για να ζουν ηλικιωμένοι πολίτες όταν δεν είναι σε θέση να ζήσουν ανεξάρτητα. Οι χώροι αυτοί παρέχουν ιατρική περίθαλψη, καθώς και σωματική, κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη. Διαθέτουν επίσης ιατρικό προσωπικό στο χώρο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει με τα φάρμακα, να ελέγξει την υγεία του ασθενούς και να εκτελέσει μικροεπεμβάσεις.

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες γηροκομείων, κάποιες από τις οποίες μπορεί να αντιστοιχούν σε κάποια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Αθήνα ή γενικότερα στην περιοχή σας:

Νοσηλευτικά ιδρύματα: Πρόκειται για τον πιο γνωστό τύπο γηροκομείου και περιλαμβάνουν μέρη όπως νοσοκομεία, εγκαταστάσεις ειδικευμένης νοσηλείας, εγκαταστάσεις ενδιάμεσης φροντίδας ή ψυχιατρικά νοσοκομεία. Τείνουν να προσφέρουν μακροχρόνια προγράμματα παραμονής, αλλά ορισμένα προσφέρουν και βραχυχρόνια προγράμματα (διαμονή μικρότερη των 90 ημερών).

Η μακροχρόνια φροντίδα δεν διαρκεί για πάντα. Μπορεί όμως να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και πέντε χρόνια ή και περισσότερο, ανάλογα με την εγκατάσταση και τις ανάγκες των ενοίκων. Στόχος είναι οι ένοικοι να ζουν όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας παρέχουν συνήθως και άλλες υπηρεσίες, όπως προσωπική βοήθεια και γεύματα.

Εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης: Αυτές οι εγκαταστάσεις απευθύνονται σε άτομα που δεν χρειάζονται 24ωρη επαγγελματική ιατρική φροντίδα, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτό περιλαμβάνει βοήθεια στο μπάνιο, το ντύσιμο, το φαγητό, το περπάτημα, τη χρήση του μπάνιου και τη λήψη φαρμάκων. Οι εγκαταστάσεις υποστηριζόμενης διαβίωσης παρέχουν επίσης γεύματα, υπηρεσίες καθαριότητας και μεταφοράς των ενοίκων τους. Ωστόσο, συνήθως δεν παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε βάση πλήρους απασχόλησης.

Φροντίδα μνήμης: Η φροντίδα μνήμης είναι ένας εξειδικευμένος τύπος μονάδας υποστηριζόμενης διαβίωσης που παρέχει 24ωρη φροντίδα για άτομα που έχουν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ ή άνοια. Οι εγκαταστάσεις φροντίδας μνήμης παρέχουν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και δομημένο περιβάλλον που καθιστά δύσκολο για τους ενοίκους να αποπροσανατολιστούν ή να απομακρυνθούν από την εγκατάσταση. Τα μέλη του προσωπικού φροντίδας μνήμης μπορούν να βοηθήσουν τους ενοίκους σε όλες τις πτυχές της αυτοφροντίδας, όπως το μπάνιο, το φαγητό και το ντύσιμο.

Οι οίκοι ευγηρίας παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη όλο το εικοσιτετράωρο σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια στις καθημερινές τους εργασίες. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα, αλλά υπάρχουν και εγκαταστάσεις υποστηριζόμενης διαβίωσης, οι οποίες προσφέρουν κάπως πιο ανεξάρτητες επιλογές διαβίωσης.

Advertisement
Καντε κλίκ για σχόλιο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΛΑΜΙΑ ΟΛΕ