Ακολουθήστε μας:

ΛΑΜΙΑ ΟΛΕ

Ποιες είναι οι μέθοδοι για την μόνωση ταράτσας και την κτιριακή προστασία

Η μόνωση ταράτσας https://www.monosys.gr/ είναι σημαντική για κτίρια με στέγες από σκυρόδεμα, επειδή το σκυρόδεμα είναι καλός αγωγός της θερμότητας.  Το καλοκαίρι, η θερμότητα μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από το εξωτερικό στο εσωτερικό του κτιρίου και το χειμώνα, γίνεται το αντίστροφο. Αυτή η ιδιότητα του τσιμέντου μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση της θερμοκρασίας στο κτίριο και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλή κατανάλωση ενέργειας από συστήματα ψύξης και θέρμανσης. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, οι ιδιοκτήτες κτιρίων μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των ταρατσών με τις κατάλληλες μονώσεις και να εξοικονομήσουν χρήματα από την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου..

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ταρατσών και στέγης: κεκλιμένες και επίπεδες. Οι κεκλιμένες στέγες έχουν κεκλιμένη επιφάνεια, ενώ οι επίπεδες στέγες έχουν οριζόντια επιφάνεια. Οι κεκλιμένες στέγες είναι πιο συνηθισμένες σε μονοκατοικίες, ενώ οι επίπεδες στέγες είναι πιο συνηθισμένες στα εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την προστασία των ταρατσών όπως:

Μονώσεις ταράτσας: Συμβάλλουν στη μείωση της μεταφοράς θερμότητας στο εσωτερικό του κτιρίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από οφέλη, όπως οικονομία στο ρεύμα και βελτιωμένη ποιότητα του αέρα και στην άνετη διαβίωση των κατοίκων. Επίσης, έχουμε μείωση του θορύβου και παρατεταμένη διάρκεια ζωής στην οροφή.

Επικάλυψη οροφής: Η μόνωση ταράτσας με πολυουρεθάνη εφαρμόζεται για να την προστατεύσει από τα στοιχεία της φύσης. Οι επιστρώσεις οροφής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της μεταφοράς θερμότητας προς τα μέσα.

Αποστράγγιση στέγης: Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα καλό σύστημα αποστράγγισης στην στέγη για να αποτρέπεται η συγκέντρωση νερού στην οροφή. Η συγκέντρωση νερού στην οροφή μπορεί να καταστρέψει την οροφή και να οδηγήσει σε διαρροές.

Συντήρηση στέγης: Η τακτική συντήρηση στέγης είναι σημαντική για να διατηρείται η οροφή σε καλή κατάσταση και να αποτρέπεται η ανάπτυξη προβλημάτων από την υγρασία.

Εκτός από τα γενικά μέτρα προστασίας που αναφέρονται παραπάνω, υπάρχει μια σειρά από ειδικά μέτρα προστασίας που μπορούν να ληφθούν για τις στέγες. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

Φράγμα υδρατμών: Το φράγμα υδρατμών είναι ένα υλικό που εμποδίζει την υγρασία να εισέλθει στην οροφή. Ένα φράγμα υδρατμών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κτίρια με τσιμεντένια στέγη, επειδή το σκυρόδεμα είναι ένα πορώδες υλικό που μπορεί εύκολα να απορροφήσει την υγρασία.

Εξαερισμός: Είναι σημαντικό να αφήνετε τον αέρα να κυκλοφορεί γύρω από τη μόνωση της οροφής για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας. Αυτό μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση αεραγωγών στο κατάστρωμα της οροφής ή χρησιμοποιώντας ένα αεριζόμενο σύστημα μόνωσης.

Αρμοί διαστολής: Οι αρμοί διαστολής χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της πίεσης στην οροφή λόγω αλλαγών θερμοκρασίας και άλλων παραγόντων. Οι αρμοί διαστολής είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για κτίρια στέγης από σκυρόδεμα, επειδή το σκυρόδεμα είναι ένα εύθραυστο υλικό που μπορεί να ραγίσει εύκολα.

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές για την προστασία κτιρίων στέγης από σκυρόδεμα:

Επιθεωρείτε τακτικά την οροφή: Αναζητήστε σημάδια από ζημιές, όπως ρωγμές, τρύπες στον έρπητα ζωστήρα. Επισκευάστε αμέσως οποιαδήποτε ζημιά για να αποφύγετε περαιτέρω προβλήματα.

Καθαρίζετε τακτικά την οροφή: Αφαιρείτε τυχόν βρωμιά, φύλλα και άλλα υπολείμματα από την οροφή για να μην φράξουν το σύστημα αποχέτευσης και καταστρέψουν την οροφή.

Κόψτε δέντρα και θάμνους γύρω από το κτίριο: Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το μπλοκάρισμα των υδρορροών και την επιστροφή του νερού προς τα μέσα. 

Επιθεωρήστε και συντηρήστε την οροφή τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο: Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να επισκευάσετε τυχόν προβλήματα προτού προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, οι ιδιοκτήτες κτιρίων μπορούν να παραμείνουν ήσυχοι ότι οι τσιμεντένιες στέγες τους θα είναι καλά προστατευμένες και δεν θα εμφανίσουν κανένα πρόβλημα για πολλά χρόνια.

0
0
votes
Article Rating
Subscribe

Notify of

guest0 Comments


Inline Feedbacks
View all comments

Καντε κλίκ για σχόλιο
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΛΑΜΙΑ ΟΛΕ