Ακολουθήστε μας:

ΠΑΣ Λαμία

«Πάντα την πληρώνουμε για τους μεγάλους»

Εκ βαθέων συνέντευξη, για όλους και για όλα έδωσε ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου την Τετάρτη.

Μιλώντας στον εξαιρετικό δημοσιογράφο Θέμη Σινάνογλου, για την εφημερίδα «Φως», ο Δήμαρχος Λαμιέων αναφέρθηκε σε όλους και σε όλα. Μίλησε για τον ΠΑΣ Λαμία και την εξαιρετική του φετινή πορεία. Αναφέρθηκε στην παρουσία του Λεωνίδα Βόκολου και αποκάλυψε πως προσθήκες θα γίνουν μόνο αν βρεθούν παίκτες με τα χαρακτηριστικά που ζητάει ο κόουτς.

Σχολίασε την επιθυμία του να βρεθεί ένας σοβαρός επιχειρηματίας, προκειμένου να παραδώσει τις μετοχές της ΠΑΕ, ενώ παράλληλα μίλησε για τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, για χάρη των οποίων την πληρώνουν όλες οι ομάδες, ενώ ασφαλώς αναφέρθηκε και στον Δήμο και τις ανάγκες που έχει.

Αναλυτικά:

-Πως σας φωνάζουν τώρα, πρόεδρο, ή δήμαρχο;

«Πρόεδρο»

-Βοήθησε η παρουσία σας στην ομάδα, ώστε να γίνετε δήμαρχος;

«Ναι. Λογικά ναι. Γιατί το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλές άθλημα».

-Κάποιος μου είπε πως ρίξατε πολλά λεφτά το καλοκαίρι στην ομάδα σκεπτόμενος τις εκλογές. Για να φτιάξετε την καλύτερη Λαμία, να πάρετε και τις εκλογές.

«Όχι, δεν ισχύει. Πιο πολλά λεφτά έπεσαν πέρσι στην ομάδα που δεν μας βγήκε σχεδόν τίποτα. Παραλίγο να υποβιβαστούμε. Πέρσι τον Δεκέμβρη αλλάξαμε 15 παίκτες»!

«Μπορούμε να συνεννοηθούμε με Βόκολο»

-Ο Βόκολος σας έσωσε;

«Θες λέγεται Βόκολος, θες λέγεται τύχη, θες λέγεται ο Θεός, θες οι διορθωτικές κινήσεις που κάναμε, όλοι συνέβαλαν. Και οι παίκτες, αλλά σίγουρο το μεγαλύτερο μερίδιο πιστώνεται στον προπονητή».

-Αυτός τελικά ήταν λαχείο;

«Δεν μπορώ να τον πω λαχείο. Τον είχα υπόψη μου και σε προηγούμενη αλλαγή προπονητή. Τον είχα στο μυαλό μου».

-Να πω τι έλεγαν οι κακές γλώσσες όταν τον πήρατε; Μου το είχε πει σκωπτικά άλλος Έλληνας προπονητής: «Πήρε τον κολλητό του γαμπρού του»!

«Καμία σχέση. Και πριν από δύο χρόνια, ήταν να πάρω τον Βόκολο, όταν δεν είχα κάποια σχέση με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη τότε. Είχε έρθει στη Λαμία μάλιστα ο Βόκολος, είχαμε κάνει ραντεβού. Είχα πει στον διευθυντή της ομάδας ότι αν δεν καθόταν η τότε πρώτη μου επιλογή, θα έπαιρνα τον Βόκολο. Τότε μας κάθισε η πρώτη επιλογή που είχαμε».

-Ποιος ήταν;

«Δεν θέλω να πω. Το θέμα είναι ότι ο Βόκολος μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι άτομο με το οποίο ταιριάζουν οι σκέψεις μας. Μπορούμε πιο εύκολα να συνεννοηθούμε. Όχι ότι με τα άλλα παιδιά είχα πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές δεν έχω πρόβλημα με τους προπονητές».

«Σταματήσαμε να πιστεύουμε τους μάνατζερ»

-Που οφείλειται η πολύ καλή ομάδα που έχετε φέτος;

«Στο ότι ψαχτήκαμε πλέον στους ποδοσφαιριστές και δεν πιστεύουμε τόσο πολύ τους μανατζαραίους».

-Όπα.

«Διότι οι μάνατζερ, όποιο «εμπόρευμα» και να έχουν, λένε «είναι ο καλύτερος». Μειώσαμε τις άστοχες μεταγραφές. Πάντα θα έχεις αστοχίες. Πέρσι πήραμε 45 παίκτες, ούτε και θυμάμαι πόσους είχαμε. Παίρναμε, αλλάζαμε, φτιάχναμε, ξηλώναμε. Οι μάνατζερ πολλές φορές κοιτάνε πως θα τα αρπάξουν εκείνη την ώρα. Δεν λέω για όλους, υπάρχουν και σοβαροί ατζέντηδες. Αλλά πολλοί δεν σκέφονται ούτε την ομάδα, ούτε τους ποδοσφαιριστές. Άσε που η μισή Ελλάδα κάνει τον μάνατζερ».

«Πρέπει να αναλάβει κάποιος πιο ορεξάτος»

-Θυμάμαι, σε παλαιότερη συνέντευξη, μου είχατε πει ότι δεν έχετε πάρει μια χαρά από την ομάδα τόσα χρόνια και ότι θέλατε να φύγετε. Πήρατε μαζεμένη τη χαρά όμως φέτος. Και καλή ομάδα και τις εκλογές του δήμου.

«Εντάξει, δεν θέλω να βάλω τον δήμο μαζί με την ομάδα. Εγώ δεν είμαι πλέον μέλος του ΔΣ, είμαι μέτοχος. Θέλω να δώσω βάρος στον δήμο διότι δεν είναι στα καλύτερα του. Δεν είναι η πόλη της Λαμίας αυτό που έπρεπε να είναι, αυτό που θα άξιζε ως πόλη στο κέντρο της Ελλάδας. Η ομάδα έχει βρει τον δρόμο της. Θέλω να ρίξω βάρος στο δήμο, να τον αναβαθμίσω. Θέλω να βρω έναν σωστό επιχειρηματία που να αγαπάει το ποδόσφαιρο και να αναλάβει την ομάδα. Αρκετά τα χρόνια μου στο ποδόσφαιρο, πρέπει να γίνει αλλαγή, να έρθει πιο ορεξάτος».

-Τώρα που φτιάξατε ομαδάρα;

«Όποιος έχει κάνει πρόεδρος σε ομάδα με καταλαβαίνει. Είναι μεγάλη η ψυχολογική κούραση που τρώμε».

-Κάνας Ατζούν έχει έρθει σε εσάς;

«Ως τώρα κανένας σοβαρά ενδιαφερόμενος».

-Πόσα λεφτά έχετε χάσει αυτά τα χρόνια από την ομάδα;

«Μην με ρωτάς καν. Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Θέλουν κι άλλοι να φύγουν από ομάδες. Αν δεν αναβαθμίσουμε το προϊόν μας όμως, πως θα υπάρξουν σοβαροί ενδιαφερόμενοι; Ποιος να έρθει να ασχοληθεί με αυτά που γίνονται; Τώρα είναι τα γήπεδα άδεια διότι κάποιοι ξεφεύγουν και προκαλούν κοινωνικές αναταραχές. Αυτά έπρεπε να τιμωρούνται αυστηρά, αλλά σε όσους τα κάνουν. Εγώ τι φταίω ως Λαμία και ο ήσυχος φίλαθλος κόσμος μας; Οι κάτοχοι διαρκείας μας τι φταίνε»;

-Τι πρέπει να γίνει; Οι διαιτητές δεν φταίνε;

«Λέγαμε ότι φταίνε οι Έλληνες διαιτητές και θέλαμε ξένους, ήρθαν οι ξένοι και δεν είδαμε προκοπή. Όχι ότι οι διαιτητές τα κάνουν όλα καλα. Έχουν κι αυτοί ευθύνες. Αλλά πρέπει εμείς οι ιδιοκτήτες επιτέλους να βρούμε τι μας ενώνει και να βρούμε τις λύσεις. Θα κάνει λάθος και ο διαιτητής. Όλοι ξέρουμε πότε είναι εσκεμμένο. Αλλά δεν μπορεί να παιχτεί ποδόσφαιρο χωρίς διαιτητές».

-Συγγνώμη, εσείς είστε υπέρ των Ελλήνων διαιτητών δηλαδή;

«Ναι, είμαι υπέρ των Ελλήνων, αλλά να είναι πιο αυστηρή η τιμωρία τους. Και να είναι καλύτερη η εκπαίδευση τους. Δεν ξέρω αν αυτό θα λέγεται επαγγελματική διαιτησία. Πρέπει να γίνει μια προετοιμασία για να πάμε σε λίγα χρόνια σε επαγγελματική διαιτησία».

«Πάντα την πληρώνουμε για τους μεγάλους»

-Σας άνοιξε η όρεξη για τα πλέι οφ; Για την πρώτη εξάδα;

«Στόχος μας ήταν η γρήγορη παραμονή. Πλέον, κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Για την εξάδα, που μου είπατε δεν αποκλείω τίποτα. Αλλά να σας πω κάτι, αν μπούμε στα πλέι οφ, τι θα πετύχουμε; Αφού οι θέσεις είναι καπαρωμένες».

-Σάκος του μποξ θα γίνετε.

«Σωστά το λες».

-Περιμένατε ότι θα νικούσατε τόσο άνετα τον Ολυμπιακό;

«Όχι. Σε αυτά τα ματς μπαίνεις μέσα και λες «αν πάρω έναν βαθμό, είμαι καλά». Είναι μεγάλη η διαφορά στο μπάτζετ με τις μεγάλες ομάδες. Είναι μεγάλο το ανφέρ. Αυτές παίρνουν 15 εκατομμύρια ευρώ από την τηλεόραση και εμείς παίρνουμε 1,5 εκατομμύριο. Αυτό δεν γίνεται σε κανένα πρωτάθλημα. Να παίρνουν οι περισσότερες ομάδες το 10% των μεγάλων. Γι’ αυτό φωνάζω τόσα χρόνια να γίνει κεντρική διαχείριση. Διαφορετικά, ας καθίσουν να παίξουν μόνοι τους οι μεγάλοι».

-Η Κάτια Κοξένογλου μου είπε σε συνέντευξη ότι το μεγάλο λάθος είναι που δεν ενώνονται ποτέ οι μικροί. Γιατί δεν ενώνονται;

«Διότι κάποιοι μικροί εξαρτώνται από μεγάλες ομάδες, λόγω του ότι θα πάρουν δύο τρεις παίκτες δανεικούς, ή θα τους πάρουν πολύ φθηνά… Ενώ δεν μας δίνουν τίποτα. Μας παίρνουν αυτά που δικαιούμαστε. Μακάρι ο νέος πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας να καταφέρει να λύσει αυτό το θέμα που χρονίζει, την κεντρική διαχείριση. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά στμφέρει και την ομάδα που εκπροσωπεί, τον ΟΦΗ. Μιλάμε με τον κ. Μπούση γι’ αυτό το θέμα. Να σας πω κάτι άλλο εξωφρενικό»;

-Πείτε μου.

«Πριν από επτά χρόνια που ανέβηκε η ομάδα μου στη Σούπερ Λίγκα έπαιρναν από την τηλεόραση γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια οι μεγάλοι και γύρω στο 1,5 εκατομμύριο οι μικροί. Και έρχονταν στο συμβούλιο και μας έλεγαν ότι δεν βαγίνουν πάνω από 31 εκατομμύρια για όλες τις ομάδες από τα τηλεοπτικά. Από τότε άνοιξε υπέρμετρα η ψαλίδα, το σύνολο των τηλεοπτικών είναι 70 εκατομμύρια. Και οι μικροί παίρνουν τα ίδια που έπαιρναν πριν. Όλη την πίτα την πήραν οι μεγάλοι. Ο καβγάς πάντα γίνεται για τους μεγάλους. Τα γήπεδα είναι κλειστά για τους μεγάλους. Δεν νομίζει ότι φταίει για τα κλειστά γήπεδα η Λαμία, ούτε ο Παναιτωλικός. Γιατί την πληρώνουν οι μικροί; Πονάνε δύο δόντια και η πολιτεία τα βγάζει όλα».

«Μεταγραφές μόνο αν χρειαστεί»

-Του Βόκολου το συμβόλαιο πότε λήγει;

«Το καλοκαίρι».

-Πρόταση του κάνατε να ανανεώσει;

«Όχι ακόμα, λέμε πρώτα να έχουμε σωθεί μαθηματικά. Θα γίνει έγκαιρα συζήτηση. Όπως και με αρκετούς ποδοσφαιριστές, διότι λήγουν αρκετά συμβόλαια φέτος».

-Μεταγραφές θα κάνετε τώρα;

«Είπαμε με τον προπονητή αν βρει έναν δύο παίκτες στο στυλ που θέλει αυτός και στις θέσεις που είναι να αποχωρήσουν δύο τρεις παίκτες μας, θα το κάνουμε. Περιμένουμε».

-MVP παίκτης φέτος;

«Πάνε αρκετοί πολύ καλά. Και μάλιστα κάποιοι χωρίς μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Φέτος βάζουμε πολύ περισσότερα γκολ από πέρυσι. Βοήθησε ο ερχομός του Καρλίτος, αλλά όλα τα παιδιά αποδίδουν».

-Πετάξατε σπόντα πριν για τον προπονητή; Δεν συμφωνείτε με τους χρόνους συμμετοχής;

«Όχι, όχι, συμφωνώ. Σπάνια ανακατεύομαι στο έργο του προπονητή. Είναι δύσκολη η διαχείριση που κάνει ο Βόκολος γιατί υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες και δεν χωράνε όλοι. Δόξα τω Θεώ, μια χαρά το διαχειρίζεται ο προπονητής. Είναι σοβαρό έργο αυτό που κάνει. Κάθε παίκτης θέλει να παίζει βασικός, αλλά δεν γίνεται».

«Χαρισματική η Λαμία, αλλά παραμελημένη»

-Ως δήμαρχος, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε να λύσετε;

«Εμείς, ως δήμος, έχουμε αρκετά προβλήματα. Ενώ είναι χαρισματική η περιοχή με βουνό και θάλασσα, ενώ είναι στο κέντρο της Ελλάδας, είναι παραμελημένη. Το κυριότερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να κοικοκυρέψουμε τα οικονομικά. Και, επίσης, να κάνουμε την περιοχής μας τόπο τουριστικού προορισμού. Ενώ έχει Θερμοπύλες, έχει Γοργοπόταμο, έχει Αλαμάνα, έχει Λουτρά Υπάτης, δυστυχώς παραμελήθηκαν αυτά, δεν έχουμε επισκέπτες».

-Οργανωμένοι οπαδοί της Λαμίας μου είπαν ότι τα γύρω χωριά ερημώνουν, ο πληθυσμός συρρικνώνεται.

«Σε όλη την επαρχία γίνεται αυτό».

-Όχι σε όλη, η απογραφή έδειξε αύξηση μόνιμου πληθυσμού στις Κυκλάδες και σε άλλα τουριστικά μέρη.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν ανοίγουν θέσεις εργασίας σε περιοχές όπως η δική μας. Τα παιδιά φεύγουν και πάνε στην Αθήνα, ενώ η ζωή στην επαρχία είναι πολύ πιο ωραία. Πρέπει να δώσει κίνητρα η πολιτεία, να αναπτυχθεί ξανά η επαρχία. Πιστεύω η κεντρική κυβέρνηση το έχει καταλάβει. Δεν χωράει άλλον κόσμο η Αθήνα…»

1 Comment

1 Comment

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΑΣ Λαμία