Η πλειοψηφία όσων ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, έχουμε το συνήθειο να βλέπουμε τα πράγματα κάπως πιο ρομαντικά. Να θεωρούμε δεδομένο πως η μπάλα πρέπει να παίζεται… εντός των τεσσάρων γραμμών. Στην εποχή που ζούμε ωστόσο, με τις ομάδες να έχουν γίνει ΠΑΕ και με το στοίχημα να έχει «ριζώσει» στο ποδόσφαιρο, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Επί μονίμου βάσεως το προηγούμενο διάστημα, το Lamia Ole έγινε στόχος πολλών αρνητικών σχολίων για τις δημοσιεύσεις του που αφορούσαν την υπόθεση του Παναιτωλικού και τον πολυσυζτημένο παράνομο στοιχηματισμό στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Μια υπόθεση που μας έφερε «απέναντι» από αρκετούς φίλους της ομάδας του Αγρινίου, όσο και από Λαμιώτες. Συνοπαδούς μας. Χρησιμοποιούμε να εισαγωγικά στην λέξη απέναντι, γιατί αυτό αφορά το επίπεδο της κουβέντας. Ούτε εμείς, αλλά ούτε και εσείς παίρνουμε αποφάσεις. Υπάρχουν αρμόδια όργανα και επιτροπής που έχουν αυτή την υποχρέωση. Εμείς απλά σχολιάζουμε.
Όντες ωστόσο στον χώρο του ποδοσφαίρου σχεδόν δύο δεκαετίες πλέον, μπορούμε να κρίνουμε. Μπορούμε να γνωρίζουμε τι λέει ο κώδικας και μπορούμε να έχουμε δική μας άποψη. Όπως άποψη μπορούν να έχουν όλοι. Προφανώς και κανείς μας δεν θέλει να κρίνεται η τύχη αγώνων εκτός των γηπέδων. Το τίμιο και το ηθικό είναι τα παιχνίδια και τα πρωταθλήματα να κρίνονται εντός αυτών. Την ίδια ώρα όμως, όταν το επιχείρημα σου σε μια περίπτωση σαν του Παναιτωλικού είναι πως «οι αγώνες θα πρέπει να κρίνονται εντός των γηπέδων», τότε αρνείσαι να δεις την πραγματικότητα κατάματα. Και εμείς στην Λαμία αυτό το έχουμε πάθει στο πρόσφατο παρελθόν με την περίπτωση του Μουμίν. Μια υπόθεση που στέρησε στον ΠΑΣ Λαμία την ευκαιρία να διεκδικήσει την άνοδο στην Super League.
Πράγματι και εκεί υπήρχαν «σκιές». Μιλάμε όμως για επαγγελματικό ποδόσφαιρο με νόμους. Και ο νόμος δεν είναι επιλεκτικός. Μας αφορά όλους. Και για αυτό τότε η ομάδα μας είχε τιμωρηθεί με βάση τον Κανονισμό.
Τι αναφέρουν το «27» και το «29»;
Μία μέρα μετά την απόφαση, θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε με καθαρό μυαλό στην υπόθεση του Παναιτωλικού. Μια υπόθεση όπου -κατά την γνώμη μας- και σύμφωνα με τον Κανονισμό, δεν έχουν τηρηθεί ούτε στο ελάχιστο τα όσα προβλέπονται. Και αυτό, καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει τηρήσει σε καμία περίπτωση τα όσα προβλέπει ο νόμος για αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ εστίασε στο άρθρο 28 του Κώδικα Δεοντολογίας, απορρίπτοντας το 27 και το 29, για τα οποία επίσης οι Αγρινιώτες είχαν κληθεί. Έγινε σκόπιμα αυτό; Δυστυχώς κανείς μας δεν γνωρίζει αν δεν πάρει στα χέρια του το σκεπτικό της απόφασης.
Τι αναφέρουν όμως αυτά τα δύο άρθρα. Ας το δούμε λίγο πιο εκτενώς.
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 27 του Κώδικα αναφέρεται πως: «εάν πράγματι υπάρξει επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανώτερες ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών. Εάν υπαίτια της προσπάθειας, ή της επίτευξης των ανωτέρω είναι η ομάδα, ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές τριπλαζιάνονται και η ομάδα, ή η ομάδες τιμωρείται με υποβιβασμό».
Τι κρατάμε από τα παραπάνω; Αφενός πως η ποινή επιβάλλεται είτε έχει εμπλοκή η ομάδα ως σύνολο, είτε αξιωματούχος της. Για αυτό και χρησιμοποιείται το «ή». Αφετέρου, βλέπουμε πως δεν υπάρχει διαβάθμιση στην ποινή. Ο υποβιβασμός και το χρηματικό πρόστιμο είναι η φιξαρισμένη ποινή, δεν υπάρχει διαβάθμιση. Εφόσον η ομάδα τιμωρηθεί δεν μπορεί να τιμωρηθεί είτε με πρόστιμο, είτε με υποβιβασμό, είτε και με τα δύο μαζί. Πρέπει να τιμωρηθεί και με πρόστιμο και με υποβιβασμό.
Πράγμα που αναφέρεται και στο άρθρο 29, εκεί που τονίζεται ότι: «Σε περίπτωση που υπαίτια είναι η ομάδα, ή ο αξιωματούχος της, η ομάδα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματικό πρόστιμο».
Παράλληλα, στο άρθρο 27 αναφέρεται πως: «τα πρόσωπα που δεσμεύονται από τον παρόντα κώδικα που συμμετέχουν, ή αποπειρόνται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που βλάπτει, ή θα μπορούσε να βλάψει την ακεραιότητα των αγώνων και των διοργανώσεων για να προσφορήσουν στον εαυτό τους, ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό, τυχερά παιχνίδια, λοταρίες και άλλες παράνομες δραστηριότητες και συναλλαγές, τιμωρούνται με τις ποινές που αναφέρονται στο άρθρο 29».
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως ο Κανονισμός δεν θεωρεί τον αξιωματούχο της ομάδας διαφορετικό κομμάτι από την ίδια την ομάδα. Αφορά και τους δύο και από την στιγμή που τιμωρείται ο ένας, θα πρέπει να τιμωρηθεί και ο άλλος. Γίνεται επίσης ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει διαβάθμιση στις ποινές και εφόσον επιβληθούν, πρέπει να τηρηθούν ακέραιες.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας ωστόσο, στάθηκε μόνο στο άρθρο 28. Δεν έκανε χρήση των δύο παραπάνω άρθρων και για αυτό διατήρησε μόνο το πρόστιμο και την ποινή στον Χρήστο Κουτσοσπύρο. Έγινε σκόπιμα αυτό; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Εξάλλου, η ακροαματική διαδικασία αφορούσε μόνο την πλευρά του Παναιτωλικού και τους δικαστές. Μάλιστα, ακόμα και οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εκεί αναγκάστικαν να κλείσουν τα κινητά τους. Όχι να τα βάλουν αθόρυβα. ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ.
Ότι κατάλαβε καθένας, κατάλαβε…
Η επιλεκτική ηθική του Παναιτωλικού
Εδώ θα πρέπει πάντως να σταθούμε και στην γενικότερη συμπεριφορά των ανθρώπων του Παναιτωλικού. Γιατί όταν επικαλείσαι την ηθική, θα πρέπει πρώτα από όλα ο ίδιος να είσαι ηθικός. Και σε αυτή την περίπτωση οι Αγρινιώτες είναι φάουλ.
Φάουλ όσον αφορά τον Χρήστο Κουτσοσπύρο. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που αξίωμα σε νευραλγική θέση στην ΠΑΕ, για τον οποίο η πλευρά του Παναιτωλικού το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να διαμορφώσει ένα προφίλ περιθωριακού. Μάλιστα, στην ακροαμτική διαδικασία αναφέρθηκαν σε αυτόν με εκφράσεις όπως «βλάκας», «ηλίθιος» και «τοξικομανής με το στοίχημα». Επιλεκτικά βέβαια, αφού λίγους μήνες νωρίτερα δεν είχαν δείξει την ίδια «ευαισθησία» όταν ο ίδιος άνθρωπος είχε χτυπήσει τον Περέα του Βόλου. Τότε δεν άνοιξε ούτε… ρουθούνι. Συνέχεια να είναι αξιωματούχος της ομάδας.
Γενικότερα, ο Παναιτωλικός -και ως είχε δικαίωμα να κάνει- επιχείρησε να ρίξει τους τόνους κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν και να μετατοπείσει το βάρος στον Χρήστο Κουτσοσπύρο. Για παράδειγμα, έκανε λόγο για ένα στοίχημα των 165 ευρώ. Αυτό όμως που δεν λέει οι Αγρινιώτες είναι πως με βάση την έρευνα, από την ίδια ip μέσα σε μια μέρα είχαν ανοίξει άλλοι τρεις λογαριασμοί στην ίδια στοιχηματική εταιρία. Από τον ίδιο υπολογιστή παίχτηκε το ίδιο στοίχημα τέσσερις φορές. Και το συνολικό ποσό που κατατέθηκε ήταν τετραψήφιο σε νούμερο. Όπως αντίστοιχα και το συνολικό καθαρό κέρδος. Την ίδια ώρα, με βάση την ίδια έρευνα προκύπτει πως από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, στην ίδια στοιχηματική έχουν παιχτεί άλλα 13 παιχνίδια του Παναιτωλικού τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία ήταν όλα κερδοφόρα.
Πέραν τούτου, θα πρέπει να τονιστεί πως ο Ντέρεκ Κορνέλιους, ο οποίος ήταν ο παίκτης που είχε λάβει την πολυσυζητημένη κίτρινη κάρτα είχε κληθεί στην διαδικασία για απολογία και όχι ως μάρτυρας. Ανεξάρτητα αν δεν αποδείχθηκε εκ των υστέρων χρηματική συναλλαγή για το συγκεκριμένο συμβάν. Και προφανώς το ότι δεν αποδείχθηκε δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι δεν έγινε. Γιατί από την στιγμή που υπάρχει έρευνα η οποία αποδεικνύει πως συνολικά είχαν πονταριστεί 14 παιχνίδια, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει πως ο πρώην γενικός τους αρχηγός Χρήστος Κουτσοσπύρος δεν είχε εσωτερική πληροφόρηση. Και για να τα λέμε όλα, ως «τρίτος» στην υπόθεση, ο καθένας αυτό καταλαβαίνει.
Το δεδικασμένο που δημιουργείται
Το ζήτημα από εδώ και πέρα είναι πως η υπόθεση φαίνεται να λαμβάνει τέλος. Κι αυτό καθώς πλην του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα (εντός πέντε ημερών) κανείς δεν μπορεί να ασκήσει έφεση. Θα μπορούσε να το κάνει βέβαια ο Παναιτωλικός για να μειωθεί το χρηματικό πρόστιμο, αλλά η ουσία είναι πως δεν τέθηκε ζήτημα χειραγώγησης από την ομάδα. Πρόκειται πάντως για μια απόφαση που δημιουργεί δεδικασμένο και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα την βρούμε μπροστά μας και πάλι στο άμεσο μέλλον. Όσο κι αν για τους ρομαντικούς του ποδοσφαίρου αποδόθηκε δικαιοσύνη…
Ο Παναιτωλικός σωστά έπραξε και διαφύλαξε τα συμφέροντα του. Οποιοσδήποτε στην θέση του την ίδια γραμμή θα ακολουθούσε. Αυτό όμως δεν αναιρεί πως μιλάμε για απόφαση με πολλά ερωτηματικά στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Είμαστε οι πρώτοι που δεν μας επηρεάζει η απόφαση. Δεν μας νοιάζει αν η ομάδα μας θα παίξει μπαράζ, ή όχι και δεν μας νοιάζει ακόμα κι αν υποβιβαστούμε. Θα είμαστε εκεί όπου κι αν αγωνίζεται η Λαμία, σε όποια κατηγορία κι αν είναι αυτό. Όπως και στο παρελθόν κάναμε, ακόμα κι όταν έφτασε να παίζει στην Α’ Φθιώτιδας. Έχουμε όμως κάθε δικαίωμα να διατηρούμε την καχυποψία μας για την συγκεκριμένη υπόθεση.
0
votes
5 Comments
Most Voted
2 years ago
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ!!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΞΕΦΤΥΛΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΚΡΕΣ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ!!! ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ΠΛΕΟΝ ΥΟΑΡΧΕΙ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΧΘΕΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΕΜΜΕΣΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ. ΕΓΩ ΤΟ ΛΕΩ ΠΛΕΟΝ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΟΡΟΙΔΑ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΜΑ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΦΕΥΓΑΜΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ!!! ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ!!! ΑΠΛΩΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ. ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠ ΟΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΔΙΑΒΆΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ. ΜΑΛΛΟΝ Ο ΘΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΆ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΜΠΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΣΚΑΠΟΥΛΑΡΑΝ….ΕΜΕΙΣ ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΧΑΣΑΜΕ ΜΙΑ ΟΛΌΚΛΗΡΗ ΧΡΟΝΙΑ…ΑΛΛΑ ΒΛΈΠΕΙΣ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ!!! ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΩ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!! ΟΧΙ ΤΡΑΒΕΣΤΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!!!
2 years ago
Όλα σωστά. Τελικά η ομάδα (και ο Απόλλων) έκανε παράσταση η όχι; αν όχι, τσάμπα το συζητούμε έτσι και πρέπει να το συζητησουμε ΑΛΛΙΩΣ. Και για να έρθουμε στην πραγματικότητα, μήπως να γινει ένα φιλικό το ΣΚ (έστω με την Αταλαντη) να ξεσκουριασουν οι παίχτες;
2 years ago
Οποιος οντως πιστευει ειλικρινα οτι η δικαιοσυνη ειναι αντικειμενικη και αμεροληπτη εδω στο Ελλαδισταν, δυστυχως πλαναται πλανην οικτρα. Στην Ελλαδα δυστυχως η δικαιοσυνη, για το ιδιο θεμα, βγαζει δυο διαφορετικες αποφασεις πχ μνημονιακα αναδρομικα, εδω θα κωλωσει η διορισμενη δικαιοσυνη της Ε.Π.Ο.;
Ομως απ` εδω και στο εξης, βασει του δεδικασμενου με την υποθεση του Παναιτωλικου, μπορει να παιζει στοιχημα οτι γουσταρει, χωρθς συνεπειες. Αν και πιστευω οτι γξα να αποφευχθει μελλοντικα ο στοιχηματισμος, θα κανουν τωρα καποια τροποποιηση. Αρκει πκυ σωσανε τον Παναιτωλικο. Γιατι εαν ηταν αλλη ομαδα, η η Λαμια, θα την ειχαν υποβιβασει αυτοστιγμης και ασυζητητι. Σαν δε ντρεπονται που αυτοξευτιλιζονται και εξαιτιας τους την πληρωνει η λεξη δικαιοσυνη γενικα;
2 years ago
Ποια ΕΠΟ , ποια αθλητική Δικαιοσύνη, ποιος κανονισμός? Τα συμφέροντα! Δεν βλέπετε προς ΛΙΒΑΔΕΙΑ…
2 years ago
300,000 fine without relegation is absolutaley corrupt. This is greece.